Women Empowerment Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Social > Class 7 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. Which of the following is NOT a consequence of gender inequality?

    a) Poor maternal health

    b) Greater insecurity for men

    c) The spread of HIV/AIDS

    d) Lower literacy rates for women

    Correct answer:

    c) The spread of HIV/AIDS

    View explanation


  • 2. Gender equality is an issue that is relevant to

    a) Girls and women; it's a women's issue y

    b) All societies, women and men alike

    c) Third world countries only

    d) Developed Countries only

    Correct answer:

    b) All societies, women and men alike

    View explanation


  • 3. Which of the following strategies will help women become more socially and economically empowered?

    a) Women working together to challenge discrimination

    b) More income sources for women

    c) Improved access to education

    d) All of the above

    Correct answer:

    d) All of the above

    View explanation


  • 4. Why are girls more likely than boys to miss out on secondary education in the developing world?

    a) Because of high school fees, only boys are sent to school

    b) Girls are expected to help out at home

    c) Child Marriage restricts girls mobility and freedom

    d) All of the above

    Correct answer:

    d) All of the above

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. Jyotirao Phule is remembered as the champion of women's education in India. He, along with his wife_____________, opened the first school for girls in 1848.

    Correct answer:

    Savitribai Phule

    View explanation


  • 2. ____________is the first Woman to hold a Union Foreign Minister's post.

    Correct answer:

    Sushma Swaraj

    View explanation


  • 3. ____________is the first Woman Director General of Police (DGP)

    Correct answer:

    Kanchan Chaudhary Bhattacharya

    View explanation


  • 4. _________is the first Indian Woman to win Booker

    Correct answer:

    Arundhati Roy

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Sirimavo Bandaranaike

    Correct answer:

    Sri Lanka

    View explanation


  • 2. Valentina Tereshkova

    Correct answer:

    USSR

    View explanation


  • 3. Junko Tabei

    Correct answer:

    Japan

    View explanation


  • 4. Charlotte Cooper

    Correct answer:

    England

    View explanation


  • Assertion and reason

  • 1. (A): Now women are being integrated at all steps of humanitarian operations... (R): Women and girls suffer the most from any kind of conflict in the society

    a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A

    b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A

    c) If A is true but R is false

    d) If A is false but R is true

    Correct answer:

    a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A

    View explanation


  • 2. (A): Violence against women cuts across caste, class, religion, age and even education... (R): Domestic violence is manifested in the form of foeticide, infanticide, dowry murder, marital cruelty, battering, child abuse etc

    a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A

    b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A

    c) If A is true but R is false

    d) If A is false but R is true

    Correct answer:

    b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A

    View explanation


  • V. Answer the following questions:

  • 1. Discuss about various roles played by woman in Society

    Correct answer:

    1. Womens economic empowerment is central to realising womens rights and gender equality.
    2. Empowering women in the economy and bridging gender gaps in the world of work are key to achieving the agenda for Sustainable Development
    3. When more women work, economies grow.
    4. Increasing womens and girls educational attainment contributes to womens economic empowerment and more inclusive economic growth.
    5. It is estimated that companies with three or more women in senior management functions score higher in all dimensions of organisational performance.

    View explanation


  • 2. What is gender equality?

    Correct answer:

    Gender equality is the state of equal case of access to resources and opportunities regardless of gender.

    View explanation


  • 3. Explain womans right.

    Correct answer:

    Womans rights are the fundamental human rights which include the right to live free from violence, slavery and discrimination, to be educated, to own property, to vote and to earn a fair and equal wage.

    View explanation


  • 4. List out the essential factors of woman empowerment

    Correct answer:

    The essential factors for empowerment are :

    1. Education: Education gives one the ability to think wisely and take thoughtful decisions.
    2. Gender Discrimination: A Society which discriminates between the two genders can never be empowered.
    3. Discrimination based on caste, creed, religion etc.

    View explanation


  • 5. Write an essay on importance of womans education

    Correct answer:

    1. Increased Literacy: Of the illiterate youth across the globe, nearly 63 percent are female. Offering all children education will prop up literacy rates, pushing forward development in struggling regions.
    2. Human Trafficking: Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor, according to the United Nations Inter-Agency Project on Human Trafficking. Through providing young girls with opportunities and fundamental skills, Human Trafficking can be significantly undermined.
    3. Political Representation: Across the globe, women are under represented as voters and restricted from political involvement. The United Nations Womens Programmes on Leadership and Participation suggest that civic education, training and all around empowerment will reduce this gap.
    4. Thriving Babies: According to the United Nations Girls Education Initiative, children of educated mothers are twice as likely to survive past the age of five.
    5. Later Marriage: As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one in everythree girls is married before reaching the age of 18. In a region where a girl receives seven or more years of education, the wedding date is delayed by four years.
    6. Income Potential: Education also increases a womans earning capabilities. According to the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation, (UNESCO) a single year of primary education has shown to increase a girls wages later in life by 20 percent.
    7. Prospering GDP: Gross Domestic Product also rises when both girls and boys are being offered educational opportunities. When 10 percent more women attend school, GDP increases by three percent on average.
    8. Poverty Reduction: When women are provided with equal rights and equal access to education, they go on to participate in economic activity. Increased earning power leads to reduction in poverty level.

    View explanation