State Government Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Social > Class 7 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Consider the following statements and state true or false.

  • 1. MLAs are together responsible for the working of the government.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 2. All the MLAs of other political party who do not belong to the ruling party are called opposition.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 3. MLAs are not the representatives of people.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • I Choose the correct answer

  • 1. What is the minimum age for becoming a member of the State Legislative Council?

    a.18 years

    b. 21 years

    c. 25 years

    d.30 years

    Correct answer:

    d.30 years

    View explanation


  • 2. How many states does India have?

    a. 26

    b.27

    c.28

    d.29

    Correct answer:

    d.29

    View explanation


  • 3. The word State government refers to

    a. Government departments in the states

    b. Legislative Assembly

    c. both a and b

    d. none of the above

    Correct answer:

    c. both a and b

    View explanation


  • 4. The overall head of the government in the state is the___________.

    a. President

    b. Prime Minister

    c. Governor

    d. Chief Minister

    Correct answer:

    b. Prime Minister

    View explanation


  • 5. Who appoints the Chief Minister and other Ministers?

    a. President

    b. Prime Minister

    c. Governor

    d. Election Commissioner

    Correct answer:

    c. Governor

    View explanation


  • 6. who becomes the Chief Minister?

    a. Leader of the Majority party

    b. Leader of the opposition party

    c. Both

    d. None

    Correct answer:

    a. Leader of the Majority party

    View explanation


  • 7. what are the three branches of the state government?

    a. Mayor governor, MLA

    b. Panchayat, municipality, corporation

    c. Village, City, State

    d. Legislative, executive and judiciary

    Correct answer:

    d. Legislative, executive and judiciary

    View explanation


  • II Fill in the blanks

  • 1. The Governor is appointed by the _____________.

    Correct answer:

    President of India

    View explanation


  • 2. The leader of the majority party is appointed as __________in the state assembly.

    Correct answer:

    The Chief Minister

    View explanation


  • 3. ____________is the highest judicial organ of the state.

    Correct answer:

    The High Court

    View explanation


  • 4. MLA stands for ______________.

    Correct answer:

    Member of Legislative Assembly

    View explanation


  • 5. _____________ is a particular area form where all the voters living there choose their representatives.

    Correct answer:

    Electoral Constituencies

    View explanation


  • 6. The elected representatives who are not the member of ruling party are called_________.

    Correct answer:

    Opposition party

    View explanation


  • III. Match the following

  • 1. MLAs

    Correct answer:

    Legislative Assembly

    View explanation


  • 2. Governor

    Correct answer:

    Head of the state

    View explanation


  • 3. Chief Minister

    Correct answer:

    View explanation


  • 4. Union territories

    Correct answer:

    7

    View explanation


  • 5. Fort St. George

    Correct answer:

    Secretariat

    View explanation


  • IV. Consider the following statements: Tick the appropriate answer

  • 1. Which of the following statement is/are not correct? To become a governor, one a. should be the citizen of India b. should have completed 25 years of age c. should have sound mind d. should not hold any office of profit.

    i. a&b

    ii. c&d

    iii. a

    iv. b

    Correct answer:

    iv. b

    View explanation


  • 2. Find out the correct meaning of bicameral legislature.

    a. It means that there are cameras in the legislature.

    b. It means that the legislature has men and women members.

    c. It means that there are two houses like upper house and lower house.

    d. It means that the governor is the leader over the members of the legislature.

    Correct answer:

    View explanation


  • 3. Assertion: India has a federal system of government. Reason: According to our constitution the power is divided between central and state governments.

    a. A is correct and R explains A

    b. A is correct and R does not explain A

    c. A is correct and R is wrong

    d. Both are wrong

    Correct answer:

    a. A is correct and R explains A

    View explanation


  • V. Answer in one or two sentences

  • 1. What are the qualifications to become the Governor of a state?

    Correct answer:

    A person to be eligible to the post of Governor should be :

    1. A citizen of India.
    2. Should have completed 35 years of age.
    3. Should have sound mind and
    4. Should not hold any public office of Profit.

    View explanation


  • 2. Who are called oppositions?

    Correct answer:

    All the MLAs of other political parties who do not belong to the ruling party are called opposition party.

    View explanation


  • 3. Write a note on Lok Adalat.

    Correct answer:

    Lok Adalat (peoples court) also have been established by the Government of India to settle dispute through conciliation and compromise. Lok adalats have been given statutory status under the Legal Service Authorities Act, 1987.

    View explanation


  • 4. What is a constituency?

    Correct answer:

    Political parties nominate their candidates to each constituency. All the people residing in that constituency who has completed 18 years of age cast their vote.

    View explanation


  • 5. Who appoints the chief minister and other ministers?

    Correct answer:

    The Governor appoints the Chief Minister and other Ministers.

    View explanation


  • VI. Answer the following in detailQ

  • 1. Describe the powers of the Governor.

    Correct answer:

    1. The Governor is an integral part of the State Legislature.
    2. Governor is the head of the state executive and he has enormous powers.
    3. All the administration is carried on in his name. He is the chancellor of Government universities in the state.
    4. All bills become law only after his assent. He appoints important officials of the state government such as advocate General, Chairman and members of State Public Service Commission,
    5. State Election Commissioner, Vice chancellors of state universities etc.

    View explanation


  • 2. Who is an MLA?

    Correct answer:

    1. The Member of the Legislative Assembly is called MLA.
    2. They are elected by the people through general election.
    3. The candidate who gets the more number of votes becomes MLA.
    4. MLAs are the representatives of the people.

    View explanation


  • 3. What is the role of Chief Minister and other Council of Ministers at the state level?

    Correct answer:

    1. The Chief Minister is the real executive head of the state administration.
    2. He allocated the portfolios among the ministers.
    3. The Chief Minister formulate programmes and policies for the welfare of the people of the state. Council of Ministers:
    4. All the ministers work as a team under the Chief Minister.
    5. The Council of Ministers is collectively responsible to the State Legislature and Legislative Assembly of state.

    View explanation