Plants in Daily life Book Back Answers & Guides

Unit 5 > Science > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. One of the following birds is an example of plant pollinator

    a. Duck

    b. Parrot

    c. Humming bird

    d. Dove

    Correct answer:

    c. Humming bird

    View explanation


  • 2. Natural Mosquito repellant is

    a. Nutmag

    b. Bamboo

    c. Ginger

    d. Neem

    Correct answer:

    d. Neem

    View explanation


  • 3. Which of the following is not a root ?

    a. Potato

    b. Carrot

    c. Radish

    d. Turnip

    Correct answer:

    a. Potato

    View explanation


  • 4. Which of the following medicinal plants has anticancer properties?

    a. Amla

    b. Tulasi

    c. Turmeric

    d. Aloe

    Correct answer:

    c. Turmeric

    View explanation


  • 5. Which is the national tree of India?

    a. Neem tree

    b. Jack tree

    c. Banyan tree

    d. Mango tree

    Correct answer:

    c. Banyan tree

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. In every year October_____ is celebrated as world food day.

    Correct answer:

    Sixteenth

    View explanation


  • 2. _____ is an example of textile fibre.

    Correct answer:

    Cotton

    View explanation


  • 3. I am the state tree of Tamilnadu . Who am I_____ ?

    Correct answer:

    Palm tree

    View explanation


  • 4. The juice of the leaves of_____ plant relieves cough and bronchitis.

    Correct answer:

    tulasi

    View explanation


  • 5. The edible seeds of leguminous plants are called_____

    Correct answer:

    pulses

    View explanation


  • True or false

  • 1. Plants grown for decorative purposes are called as softwood.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Plants grown for decorative purposes are called as ornamental plants

    View explanation


  • 2. Silkworm eats mulberry leaves.

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 3. Cauliflower is used for ornamental purpose.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Cauliflower is used for cooking purpose.

    View explanation


  • 4. Cotton cloth is not suitable for summer season.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Cotton cloth is suitable for summer season.

    View explanation


  • 5. Sugarcane is used as bio fuel.

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Fibre yielding plant

    Correct answer:

    Hemp

    View explanation


  • 2. Hardwood

    Correct answer:

    Teakwood

    View explanation


  • 3. Neem

    Correct answer:

    Chloramine

    View explanation


  • 4. Clove

    Correct answer:

    Spice

    View explanation


  • 5. Millet

    Correct answer:

    Cereals

    View explanation


  • Analogy

  • 1. mango : fruit :: maize : _______

    Correct answer:

    Cereals

    View explanation


  • 2. coconut : fibre :: rose : ______

    Correct answer:

    Ornamental

    View explanation


  • 3. bees : pollinate insect :: earthworms : ____

    Correct answer:

    natural manure

    View explanation