Measurements Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Science > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. The girth of a tree can be measured by

    a) Metre scale

    b) Metre rod

    c) plastic ruler

    d) measuring tape

    Correct answer:

    d) measuring tape

    View explanation


  • 2. The conversion of 7 m into cm gives

    a) 70 cm

    b) 7 cm

    c) 700 cm

    d) 7000 cm

    Correct answer:

    c) 700 cm

    View explanation


  • 3. Quantity that can be measured is called

    a) Physical quantity

    b) Measurement

    c) unit

    d) motion

    Correct answer:

    a) Physical quantity

    View explanation


  • 4. Choose the correct one

    a) k m > mm > cm > m

    b) km> mm > cm > km

    c) km > m > cm > mm

    d) km > cm > m > mm

    Correct answer:

    c) km > m > cm > mm

    View explanation


  • 5. While measuring length using a ruler, the position of your eye should be

    a) Left side of the point.

    b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.

    c) Right side of the point

    d) A ny where according to ones convenience.

    Correct answer:

    b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.

    View explanation


  • True or false

  • 1. 126 kg is the correct way of expressing mass.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 2. Length of ones chest can be measured by using metre scale

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 3. Ten millimetres makes one centimetre.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 4. A hand span is a reliable measure of length.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 5. The SI system of units is accepted everywhere in the world.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. SI Unit of length is symbolically represented as ___

    Correct answer:

    m

    View explanation


  • 2. 500 gm = ---------- kilogram

    Correct answer:

    1/2 or 0.5 kg

    View explanation


  • 3. Distance between Delhi and Chennai can be measured in

    Correct answer:

    Km

    View explanation


  • 4. 1 m = --------- cm

    Correct answer:

    100cm

    View explanation


  • 5. 5 km = ------------- m.

    Correct answer:

    5000m

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. What is the full form of SI system?

    Correct answer:

    International system of unit

    View explanation


  • 2. Name any one instrument used for measuring mass.

    Correct answer:

    Beam balance

    View explanation


  • 3. Find the odd one out Kilogram, Millimetre, Centimetre, Nanometre

    Correct answer:

    Kilogram

    View explanation


  • 4. What is the SI Unit of mass?

    Correct answer:

    Kilogram

    View explanation


  • 5. What are the two parts present in a measurement

    Correct answer:

    a number and units

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Length of the fore arm

    Correct answer:

    Cubit

    View explanation


  • 2. SI unit of length

    Correct answer:

    Metre

    View explanation


  • 3. Nano

    Correct answer:

    10^-9

    View explanation


  • 4. SI Unit of time

    Correct answer:

    Second

    View explanation


  • 5. 5. Kilo

    Correct answer:

    10^3

    View explanation


  • Complete the given table

  • 1. Volume = _______

    Correct answer:

    m^3

    View explanation


  • 2. ______ = Kg

    Correct answer:

    mass

    View explanation


  • 3. Length of your little finger _____

    Correct answer:

    centimeter

    View explanation


  • 4. ______ = Km

    Correct answer:

    Distance between two cities

    View explanation


  • Find the answer for the following questions within the grid

  • 1. 10^-3 is one___

    Correct answer:

    millimeter

    View explanation


  • 2. SI Unit of time____

    Correct answer:

    second

    View explanation


  • 3. Cross view of reading for a measurement leads to____

    Correct answer:

    error

    View explanation


  • 4. ____is the one what a clock reads

    Correct answer:

    Time

    View explanation


  • 5. ____is the amount of substance present in an object

    Correct answer:

    Mass

    View explanation


  • 6. ____can be taken to get the final reading of students for a single measurement.

    Correct answer:

    Average

    View explanation


  • 7. _____is a fundamental quantity

    Correct answer:

    Length

    View explanation


  • 8. ____shows the distance covered by an automobile

    Correct answer:

    Odometer

    View explanation


  • 9. A tailor use _____to take measurements to stitch a cloth

    Correct answer:

    Tape

    View explanation


  • 10. Liquids are measured with this physical quantity

    Correct answer:

    litre

    View explanation