Magnetism Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Science > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. An object that is attracted by magnet.

    a. wooden piece

    b. plain pins

    c. eraser

    d. a piece of paper

    Correct answer:

    b. plain pins

    View explanation


  • 2. People who made mariners compass for the first time.

    a. Indians

    b. Europeans

    c. Chinese

    d. Egyptians

    Correct answer:

    c. Chinese

    View explanation


  • 3. A freely suspended magnet always comes to rest in the _____________ direction

    a. North - east

    b. South - west

    c. East - west

    d. North - south

    Correct answer:

    d. North - south

    View explanation


  • 4. Magnets lose their properties when they are

    a. used

    b. stored

    c. hit with a hammer

    d. cleaned

    Correct answer:

    c. hit with a hammer

    View explanation


  • 5. Mariners compass is used to find the

    a. speed

    b. displacement

    c. direction

    d. motion.

    Correct answer:

    c. direction

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. Artificial magnets are made in different shapes such as __________, __________ and ____________.

    Correct answer:

    Bar-magnet, Horseshoe magnet and Ring magnet.

    View explanation


  • 2. The Materials which are attracted towards the magnet are called________.

    Correct answer:

    magnetic substances.

    View explanation


  • 3. Paper is not a ______ material.

    Correct answer:

    magnetic

    View explanation


  • 4. In olden days, sailors used to fi nd direction by suspending a piece of ___________.

    Correct answer:

    lode stones.

    View explanation


  • 5. A magnet always has __________ poles.

    Correct answer:

    two

    View explanation


  • True or false

  • 1. A cylindrical magnet has only one pole.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: A cylindrical magnet has two poles

    View explanation


  • 2. Similar poles of a magnet repel each other.

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 3. Maximum iron fi lings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Maximum iron filings stick in the poles of a bar magnet when it is brought near them.

    View explanation


  • 4. A compass can be used to find EastWest direction at any place.

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 5. Rubber is a magnetic material.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Rubber is a non-magnetic material.

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Compass

    Correct answer:

    Magnetic needle

    View explanation


  • 2. Attraction

    Correct answer:

    Opposite poles

    View explanation


  • 3. Repulsion

    Correct answer:

    Like poles

    View explanation


  • 4. Magnetic poles

    Correct answer:

    Maximum magnetic strength

    View explanation


  • Circle the odd ones and give reasons

  • 1. Iron nail, pins, rubber tube , needle.

    Correct answer:

    Rubber tube (Rubber tube is a non-magnetic substance, others are magnetic substances)

    View explanation


  • 2. Lift, escalator, electromagnetic train, electric bulb.

    Correct answer:

    Electric bulb (Electric bulb does not have magnets others have electromagnets)

    View explanation


  • 3. Attraction, repulsion, pointing direction, illumination.

    Correct answer:

    Illumination (Illumination is not a property of magnet, others are magnetic properties)

    View explanation