Living World of Animals Book Back Answers & Guides

Unit 5 > Science > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. The study of living things or organisms is called

    a. Psychology

    b. Biology

    c. Zoology

    d. Botany

    Correct answer:

    b. Biology

    View explanation


  • 2. Which of the following are characteristics of living beings? (i) Respiration (ii) Reproduction (iii) Adaptation (iv) Excretion Choose the correct sequence

    a. (i), (ii), and iv only

    b. (i), (ii) only

    c. (ii) and (iv)only

    d. (i), (ii), (iii) and (iv)

    Correct answer:

    d. (i), (ii), (iii) and (iv)

    View explanation


  • 3. Lizards breathe through their

    a. Skin

    b. Gills

    c. Lungs

    d. Trachea

    Correct answer:

    c. Lungs

    View explanation


  • 4. All animals need

    a. Food and water only

    b. Water only

    c. Air, food and water

    d. Food only

    Correct answer:

    c. Air, food and water

    View explanation


  • 5. Which animal has the special organs of breathing called gills

    a. Earthworm

    b. Fox

    c. Fish

    d. frog

    Correct answer:

    c. Fish

    View explanation


  • 6. Choose the set that represents only biotic components of a habitat

    a. Tiger, Deer, Grass, Soil

    b. Rocks, Soil, Plants, Air

    c. Sand, Turtle, Crab, Rocks

    d. Aquatic plant, Fish, Frog, Insects

    Correct answer:

    d. Aquatic plant, Fish, Frog, Insects

    View explanation


  • 7. Which of the following cannot be called as a habitat?

    a. A desert with camels

    b. A pond with fish and snails

    c. Cultivated land with grazing cattle

    d. A jungle with wild animals

    Correct answer:

    c. Cultivated land with grazing cattle

    View explanation


  • 8. Birds fly in the air with the help of

    a. heavy and strong Bones

    b. Soft and thick Bones

    c. Hollow and light Bones

    d. Flat and thick Bones

    Correct answer:

    c. Hollow and light Bones

    View explanation


  • 9. Paramecium moves from one place to other with the help of

    a. Pseudopodia

    b. Flagella

    c. Foot

    d. Cilia

    Correct answer:

    d. Cilia

    View explanation


  • 10. Kangaroo rat lives in

    a. Aquatic habitat

    b. Desert habitat

    c. Grass land habitat

    d. Mountain habitat

    Correct answer:

    b. Desert habitat

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. Aquatic, deserts, mountains are called_________

    Correct answer:

    habitats

    View explanation


  • 2. Based on the number of cells present animals are classified into_______ and________

    Correct answer:

    unicellular and multicellular

    View explanation


  • 3. Tail of a bird acts as a rudder which helps to________

    Correct answer:

    control the direction of the movements

    View explanation


  • 4. Amoeba moves with the help of________

    Correct answer:

    Pseudopodia (false foot)

    View explanation


  • True or false

  • 1. Habitat is a living or dwelling place of organism

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 2. The geographical features and environmental conditions on earth remain same from one place to other

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: The geographical features and environmental conditions on earth differ from one place to other

    View explanation


  • 3. Amoeba is a unicellular organism and moves with pseudopodia.

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 4. Birds can see only one object at a time

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Birds can see two objects at a time. (Binocular vision)

    View explanation


  • 5. Paramoecium is a multicelluar organism

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Paramecium is a unicellular organism

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. Tropical rain forests, grasslands and desserts are known as _____

    Correct answer:

    habitats

    View explanation


  • 2. Some living things are made of a single cell, they are called_____organism

    Correct answer:

    unicelluar

    View explanation


  • 3. The breathing organ of a fish is known as_____

    Correct answer:

    gills

    View explanation


  • 4. The lizard______on the ground with its claw on its feet

    Correct answer:

    moves

    View explanation


  • 5. Camel stores______in its hump.

    Correct answer:

    fat

    View explanation