Human Organ systems Book Back Answers & Guides

Unit 6 > Science > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. Circulatory system transports these throughout the body

    a. Oxygen

    b. Nutrient

    c. Hormones

    d. All of these

    Correct answer:

    d. All of these

    View explanation


  • 2. Main organ of respiration in human body is

    a. Stomach

    b. Spleen

    c. Heart

    d. Lungs

    Correct answer:

    d. Lungs

    View explanation


  • 3. Breakdown of food into smaller molecules in our body is known as

    a. Muscle contraction

    b. Respiration

    c. Digestion

    d. Excretion

    Correct answer:

    c. Digestion

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. A group of organs together make up an ____________________ system

    Correct answer:

    organ

    View explanation


  • 2. The part of the skeleton that protects the brain is __________________

    Correct answer:

    the skull

    View explanation


  • 3. The process by which the body removes waste is _____________________

    Correct answer:

    excretion

    View explanation


  • 4. The ______________ is the largest sense organ in our body

    Correct answer:

    skin

    View explanation


  • 5. The endocrine glands produce chemical substances called ________________

    Correct answer:

    hormones

    View explanation


  • True or false

  • 1. Blood is produced in the bone marrow.

    Correct answer:

    FALSE

    Correct Statement: RBCs are produced in the bone marrow.

    View explanation


  • 2. All the waste products of the body are excreted through the circulatory system

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: All the waste products of the body are excreted through the excretory system

    View explanation


  • 3. The other name of food pipe is alimentary canal

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: The other name of food pipe is alimentary canal Oesophagus

    View explanation


  • 4. Thin tube like structures which are the component of circulatory system are called blood vessels.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Thin tube like structures which are the component of circulatory system are called capillaries

    View explanation


  • 5. The brain, the spinal cord and nerves form the nervous system.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: The brain, the spinal cord, the nerves and the sensory organ form the nervous system.

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Ear

    Correct answer:

    Sound

    View explanation


  • 2. Skeletal System

    Correct answer:

    Protection of internal organs

    View explanation


  • 3. Diaphragm

    Correct answer:

    Flat muscle

    View explanation


  • 4. Heart

    Correct answer:

    Cardiac muscle

    View explanation


  • 5. Lungs

    Correct answer:

    Air sacs

    View explanation


  • Arrange in Correct sequence

  • 1. Stomach - Large Intestine - Oesophagus - Pharynx - Mouth - Small Intestine - Rectum - Anus

    Correct answer:

    Mouth - Pharynx - Oesophagus - Stomach - Small intestine - large intestine - Rectum - Anus

    View explanation


  • 2. Urethra - Ureter - Unirary Bladder - Kidney

    Correct answer:

    Kidney - Ureter - Urinary Bladder - Urethra

    View explanation


  • Analogy

  • 1. Arteries : Carry blood from the heart:: _________ :carry blood to the heart

    Correct answer:

    Veins

    View explanation


  • 2. Lungs: Respiratory system:: ___________: Circulatory system

    Correct answer:

    Heart

    View explanation


  • 3. Enzymes: Digestive glands:: _____________: Endocrine glands

    Correct answer:

    Hormones

    View explanation