Electricity Book Back Answers & Guides

Unit 2 > Science > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. The device which converts chemical energy into electrical energy is

    a. fan

    b. solar cell

    c. cell

    d. television

    Correct answer:

    c. cell

    View explanation


  • 2. Electricity is produced in

    a. transformer

    b. power station

    c. electric wire

    d. television

    Correct answer:

    b. power station

    View explanation


  • 3. ______ is a good conductor

    a. silver

    b. wood

    c. rubber

    d. plastic

    Correct answer:

    a. silver

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. ____________ are the materials which allow electric current to pass through them

    Correct answer:

    Conductors

    View explanation


  • 2. Flow of electricity through a closed circuit is ____________.

    Correct answer:

    current

    View explanation


  • 3. ____________ is the device used to close or open an electric circuit.

    Correct answer:

    Switch (or) Key

    View explanation


  • 4. The long perpendicular line in the electrical symbol represents its ____________ terminal

    Correct answer:

    positive

    View explanation


  • 5. The combination of two or more cells is called a ____________.

    Correct answer:

    battery

    View explanation


  • True or false

  • 1. In a parallel circuit, the electricity has more than one path.

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 2. To make a battery of two cells, the negative terminal of one cell is connected to the negative terminal of the other cell.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: To make a battery of two cells, the negative terminal of one cell is connected to the positive terminal of the other cell.

    View explanation


  • 3. The switch is used to close or open an electric circuit

    Correct answer:

    True

    View explanation


  • 4. Pure water is a good conductor of electricity

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Pure water is a bad conductor of electricity

    View explanation


  • 5. Secondary cell can be used only once.

    Correct answer:

    False

    Correct Statement: Secondary cells can be recharged and used again and again.

    View explanation


  • Arrange in sequence

  • 1. A CELL, A DEVICE, ELECTRICAL ENERGY, IS CALLED, INTO, CHEMICAL ENERGY,THAT CONVERTS

    Correct answer:

    A DEVICE THAT CONVERTS CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY IS CALLED A CELL

    View explanation