When the trees walked Book Back Answers & Guides

Unit 2 > English > Class 6 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Tick the right option to fill in the blanks.

  • 1. 1. ___________ a beautiful flower!

    a. How

    b. Wow

    c. What

    d. Hurrah

    Correct answer:

    c. What

    View explanation


  • 2. 2. ___________ play football?

    a. You can

    b. Can you

    c. Have you

    d. You could

    Correct answer:

    b. Can you

    View explanation


  • 3. 3. ___________ did you go yesterday?

    a. Which

    b. Where

    c. What

    d. Who

    Correct answer:

    b. Where

    View explanation


  • 4. 4. ___________ us go for a walk.

    a. Shall

    b. May

    c. Let

    d. Can

    Correct answer:

    c. Let

    View explanation


  • 5. 5. ___________ like to play hide and seek.

    a. He

    b. She

    c. I

    d. Muthu

    Correct answer:

    c. I

    View explanation


  • Choose the correct answer

  • 1. 1. According to the author the tendril was moving towards grandfather because it

    a. needed light and warmth.

    b. did not like the light and warmth.

    c. wanted to be near Grandfather.

    d. wanted to escape from the winter.

    Correct answer:

    c. wanted to be near Grandfather.

    View explanation


  • 2. 2. Grandmother had wanted the peepul tree cut down because

    a. she did not like trees.

    b. she wanted to grow flowers.

    c. it was an old tree.

    d. it was knocking down the bricks of the outhouse.

    Correct answer:

    d. it was knocking down the bricks of the outhouse.

    View explanation


  • 3. 3. Grandfather helped grandma out with the gardening because he

    a. liked gardening.

    b. wanted to grow flowers to attract butterflies.

    c. wanted to beautify the garden.

    d. wanted to make the house green.

    Correct answer:

    b. wanted to grow flowers to attract butterflies.

    View explanation


  • 4. 4. The author did not want to plant saplings in the forest because

    a. no one would come to see them.

    b. it was dangerous to enter the forest.

    c. it would not be of any use to them.

    d. no one would appreciate them.

    Correct answer:

    a. no one would come to see them.

    View explanation


  • 5. 5. Grandfather felt planting trees would help the forest because

    a. he wanted to make the view beautiful.

    b. the river-bed was dry.

    c. animals and birds in the forest would love him.

    d. the animals and birds would find it easier to live.

    Correct answer:

    d. the animals and birds would find it easier to live.

    View explanation


  • 6. 6. When the author returned from England to Dehradun, he found Grandfather's dream had come true because the

    a. old house had changed.

    b. river was full.

    c. trees had red flowers.

    d. forest covered the island.

    Correct answer:

    d. forest covered the island.

    View explanation


  • Fill the wheel with their antonyms. All the words begin with ā€˜Sā€™ and are from the text.

  • 1. hard

    Correct answer:

    soft

    View explanation


  • 2. fat

    Correct answer:

    slim

    View explanation


  • 3. weak

    Correct answer:

    strong

    View explanation


  • 4. big

    Correct answer:

    small

    View explanation


  • 5. fast

    Correct answer:

    slow

    View explanation


  • 6. hide

    Correct answer:

    seek

    View explanation


  • 7. rough

    Correct answer:

    soft

    View explanation


  • 8. dull

    Correct answer:

    smart

    View explanation


  • Read these sentences from the story carefully. Do they give commands or requests or make statements? Write 'C' for command and 'R' for request and 'S' for statement.

  • 1. 1. The tendril moved towards grandfather.

    Correct answer:

    S

    View explanation


  • 2. 2. I want a roof over my head.

    Correct answer:

    C

    View explanation


  • 3. 3. Please do not cut trees.

    Correct answer:

    R

    View explanation


  • 4. 4. We spent the whole day planting saplings.

    Correct answer:

    S

    View explanation


  • 5. 5. Will you please remove the trees growing on the wall?

    Correct answer:

    R

    View explanation


  • 6. 6. There was a forest on the island.

    Correct answer:

    S

    View explanation


  • 7. 7. Go to the river bed.

    Correct answer:

    C

    View explanation


  • 8. 8. The island was a green paradise.

    Correct answer:

    S

    View explanation


  • 9. 9. Grow more trees to protect nature.

    Correct answer:

    C

    View explanation


  • 10. 10. Grandfathers dream had come true.

    Correct answer:

    S

    View explanation