Water Book Back Answers & Guides

Unit 2 > Science > Class 4 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. Water is the most __________ resource on the Earth.

    (a) precious

    (b) solid

    (c) gas

    Correct answer:

    (a) precious

    View explanation


  • 2. Water exists in _________ states.

    (a) two

    (b) three

    (c) four

    Correct answer:

    (b) three

    View explanation


  • 3. At temperature below _______ water freezes to form ice.

    (a) 10°C

    (b) 100°C

    (c) 0°C

    Correct answer:

    (c) 0°C

    View explanation


  • 4. . ______ is the process by which water becomes water vapour.

    (a) Condensation

    (b) Evaporation

    (c) Freezing

    Correct answer:

    (b) Evaporation

    View explanation


  • 5. Which controls the ecological functions of life?

    (a) Bicycle

    (b) Water cycle

    (c) Recycle water

    Correct answer:

    (b) Water cycle

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. Water is converted into __________ when it is heated (ice cube / water vapour).

    Correct answer:

    Water vapour

    View explanation


  • 2. Water becomes ice on _________ (heating / freezing).

    Correct answer:

    freezing

    View explanation


  • 3. Water droplets Combines to forms ___________ (rain /clouds).

    Correct answer:

    Clouds

    View explanation


  • 4. Water cycle increases the availability of ________ (water tank / ground water).

    Correct answer:

    Ground water

    View explanation


  • 5. _____________ is a type of rainwater harvesting (Roof top harvesting / Watercycle).

    Correct answer:

    Roof top harvesting

    View explanation


  • True or false

  • 1. Water is a good example for all states of matter.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 2. Water cycle controls Earths temperature.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 3. Water becoming water vapour on heating is called evaporation.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 4. 37% of our brains mass consists of water.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 5. Roof top harvesting method is used in agriculture field.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation