My Body Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Science > Class 4 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. ____________ is the commanding centre of our body.

    a) Heart

    b) Lungs

    c) Kidney

    d) Brain

    Correct answer:

    d) Brain

    View explanation


  • 2. Food is converted to energy in the ____________.

    a) neck

    b) heart

    c) stomach

    d) nose

    Correct answer:

    c) stomach

    View explanation


  • 3. Every day we should brush our teeth ____________ times.

    a) one

    b) two

    c) three

    d) four

    Correct answer:

    b) two

    View explanation


  • 4. Good touch is a fair and ____________ touch.

    a) unhealthy

    b) bad

    c) unsafe

    d) healthy

    Correct answer:

    d) healthy

    View explanation


  • 5. Drink a lot of ____________ every day.

    a) oil

    b) water

    c) packed juice

    d) salt water

    Correct answer:

    b) water

    View explanation


  • Pick out the odd one

  • 1. heart, legs, brain, kidney

    Correct answer:

    legs

    View explanation


  • 2. eyes, ears, fingers, lungs

    Correct answer:

    lungs

    View explanation


  • 3. fore brain, mid brain, hind brain, nerves

    Correct answer:

    nerves

    View explanation


  • Find the answers from the following clues and circle the words

  • 1. An internal organ.

    Correct answer:

    heart

    View explanation


  • 2. Organ that helps us to breath.

    Correct answer:

    lungs

    View explanation


  • 3. An organ removing wastes from our body.

    Correct answer:

    kidney

    View explanation


  • 4. Unfair and unhealthy touch.

    Correct answer:

    Bad touch

    View explanation


  • 5. Everyday we should drink more

    Correct answer:

    water

    View explanation


  • True or false

  • 1. Head, hand and legs are internal organs.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 2. Heart is made up of muscles.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 3. Muscles are the soft parts that cover our bones.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 4. Brush your teeth once a day.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 5. Father patting you on your head is a good touch.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Pair of spongy sac

    Correct answer:

    Lungs

    View explanation


  • 2. J shaped bag

    Correct answer:

    Stomach

    View explanation


  • 3. Filters excess water

    Correct answer:

    Kidney

    View explanation


  • 4. Command centre

    Correct answer:

    Brain

    View explanation


  • 5. Pumps blood

    Correct answer:

    Heart

    View explanation