Matter and Materials Book Back Answers & Guides

Unit 2 > Science > Class 4 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Find the odd one

  • 1. brick, coir, silk cloth, pine apple

    Correct answer:

    silk cloth

    View explanation


  • 2. stone, rubber band, cycle tube, electric wire

    Correct answer:

    stone

    View explanation


  • 3. sun, candle, torch, pen

    Correct answer:

    pen

    View explanation


  • 4. umbrella, sponge, rain coat, jerkin

    Correct answer:

    sponge

    View explanation


  • 5. glass bottle, exam pad, paper plate, wooden board

    Correct answer:

    glass bottle

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. Materials which can be compressed or cut easily are called __________.

    Correct answer:

    Soft materials

    View explanation


  • 2. Gold and diamond are the examples of __________ materials.

    Correct answer:

    shiny materials

    View explanation


  • 3. Materials which can be bent or stretched easily are called ____________.

    Correct answer:

    flexible materials

    View explanation


  • 4. ___________ objects allow all the light to pass through them.

    Correct answer:

    Transparent objects

    View explanation


  • 5. ___________ is the natural source that stimulates sight and makes things visible.

    Correct answer:

    Sun light

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Light source

    Correct answer:

    sun

    View explanation


  • 2. Waterproof

    Correct answer:

    Rain coat

    View explanation


  • 3. Transparent

    Correct answer:

    Glass

    View explanation


  • 4. Translucent

    Correct answer:

    Vegetable oil

    View explanation


  • 5. Opaque

    Correct answer:

    metal

    View explanation


  • True or false

  • 1. We cannot compress, cut or bend the rough materials easily.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 2. Dull materials reflect light.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 3. Sand paper is a good example for smooth materials

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 4. Opaque objects do not allow light to pass through them.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 5. Mirrors change the direction of light that fall on them

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation