Green Environment Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Science > Class 4 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. What is the first step in waste management?

    (a) Waste disposal

    (b) Waste separation

    (c) Waste collection

    Correct answer:

    (b) Waste separation

    View explanation


  • 2. Which is an example for non-biodegradable waste?

    (a) Paper cup

    (b) Plastic plate

    (c) Coconut shell

    Correct answer:

    (b) Plastic plate

    View explanation


  • 3. Picking up the waste is called __________.

    (a) Composting

    (b) Waste collection

    (c) Recycling

    Correct answer:

    (b) Waste collection

    View explanation


  • 4. ____________ is the first R in the Three Rs.

    (a) Reuse

    (b) Reduce

    (c) Recycle

    Correct answer:

    (b) Reduce

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. _________ is an example of reusing waste. (Using old jars for pickle/Saying no to a plastic bag)

    Correct answer:

    Using old jars for pickle

    View explanation


  • 2. ________ is used to make bags, dustbins and tooth brushes. (Rose / Bamboo)

    Correct answer:

    Bamboo

    View explanation


  • 3. __________ is a big threat to our environment. (Plastic / Light)

    Correct answer:

    Plastic

    View explanation


  • 4. __________ is a non-recyclable item. (Glass / Multilayer plastic)

    Correct answer:

    Multilayer plastic

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Plastic waste

    Correct answer:

    Threat to environment

    View explanation


  • 2. Waste separation

    Correct answer:

    Biodegradable, recyclable and non-recyclable

    View explanation


  • 3. Reduce, Reuse and Recycle

    Correct answer:

    Three Rs

    View explanation


  • 4. Stainless steel

    Correct answer:

    Eco-friendly material

    View explanation


  • True or false

  • 1. 3R method reduces the amount of waste that goes to landfi lls.

    Correct answer:

    TRUE

    View explanation


  • 2. Eco-friendly material is harmful to the environment.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 3. Plastic bag, thermocol and multilayer plastics are recyclable.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • 4. We should not separate our waste.

    Correct answer:

    FALSE

    View explanation


  • Who am I?

  • 1. My group is called colony. ---------------

    Correct answer:

    Ant

    View explanation


  • 2. Our home is nest. ------------

    Correct answer:

    birds

    View explanation


  • 3. My feet are broad to help me walk in the sand. --------------------

    Correct answer:

    Camel

    View explanation


  • 4. I use sound navigation to find the objects in my path. --------------

    Correct answer:

    Bats

    View explanation


  • 5. I am active during day time as well as night time. -------------------

    Correct answer:

    Lion

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. The animals which are active at night are called _____.

    Correct answer:

    Nocturnal animals

    View explanation


  • 2. _____ is best known for parental care.

    Correct answer:

    Kangaroo

    View explanation


  • 3. The group of owls are called _____

    Correct answer:

    Parliament

    View explanation


  • 4. _____ lives in hives

    Correct answer:

    Honey bee

    View explanation


  • 5. _____ bites us and sucks our blood.

    Correct answer:

    Mosquito

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Wingless insect

    Correct answer:

    Silver fish

    View explanation


  • 2. Elephant

    Correct answer:

    Herd

    View explanation


  • 3. Giraffe

    Correct answer:

    Long neck

    View explanation


  • 4. Ants

    Correct answer:

    Smell

    View explanation


  • 5. Fish

    Correct answer:

    Gills

    View explanation