Food Book Back Answers & Guides

Unit 1 > Science > Class 4 > Samacheer Kalvi - English Medium

    Choose the correct answer

  • 1. Which one can be eaten as raw food?

    a) Meat

    b) Carrot

    c) Fish

    d) Potato

    Correct answer:

    b) Carrot

    View explanation


  • 2. Uncooked food is called

    a) junk food

    b) hygienic food

    c) raw food

    d) cooked food

    Correct answer:

    c) raw food

    View explanation


  • 3. Solar cooker reduces___________ .

    a) air pollution

    b) water pollution

    c) land pollution

    d) noise pollution

    Correct answer:

    a) air pollution

    View explanation


  • 4. Which one cannot be preserved by drying method?

    a) Rice

    b) Cereals

    c) Fish

    d) Fruits

    Correct answer:

    d) Fruits

    View explanation


  • 5. We can avoid food wastage by

    a) giving to the needy

    b) eating more than we need

    c) buying extra food

    d) throwing in a dust bin

    Correct answer:

    a) giving to the needy

    View explanation


  • Fill in the blanks

  • 1. __________ gives us energy to work and play. (Raw food / Junk food)

    Correct answer:

    Raw food

    View explanation


  • 2. Cooked food is easily_________. (digested / undigested)

    Correct answer:

    digested

    View explanation


  • 3. Pressure cooker is one of the _________ utensils. (modern / olden)

    Correct answer:

    modern

    View explanation


  • 4. We need pure air, protected water and ___________food for our healthy life. (junk / hygienic)

    Correct answer:

    hygienic

    View explanation


  • 5. We make Idiyappam by ____________ method. (boiling / steaming)

    Correct answer:

    steaming

    View explanation


  • Match the following

  • 1. Grapes

    Correct answer:

    Raw food

    View explanation


  • 2. Mixture of vegetables

    Correct answer:

    Salad

    View explanation


  • 3. Electric rice cooker

    Correct answer:

    Modern utensil

    View explanation


  • 4. Earthen pot

    Correct answer:

    Olden utensil

    View explanation


  • 5. Less fatty food

    Correct answer:

    Food during illness

    View explanation


  • Write Yes or No

  • 1. Biriyani is a raw food.

    Correct answer:

    No

    View explanation


  • 2. Frying is a method of cooking.

    Correct answer:

    Yes

    View explanation


  • 3. We can cook rice on a tawa.

    Correct answer:

    No

    View explanation


  • 4. Cooking in a solar oven needs sunlight.

    Correct answer:

    Yes

    View explanation


  • 5. Consuming too much oily food is bad for our health.

    Correct answer:

    Yes

    View explanation